Wilhelmuscantate
In de Wilhelmuscantate worden alle coupletten van het Wilhelmus muzikaal uitgebeeld. Hierbij is de tekst en de sfeer van elk couplet uitgangspunt. In een aantal coupletten wordt de traditionele melodie gebruikt, of een variatie op die melodie.
De ene keer zal die variatie heel herkenbaar te herleiden zijn naar het origineel, de andere keer zit die meer verstopt.
Er is echter ook een geheel nieuwe melodie gecomponeerd voor de cantabilegedeelten. De heer Dolf Lok heeft het Wilhelmus uitvoerig bestudeerd en er een interessant boek over geschreven.
Hij kwam met het idee van deze cantate bij ondergetekende.
Uit zijn zorgvuldig onderzoek blijkt dat het bekende 6e couplet zeer nauwe banden heeft met het Lutherlied. Daarom zijn beide melodieën in een polyfoon samenspel in dit deel met elkaar verweven.
Naast de wat complexere polyfone gedeelten zijn er een aantal korte delen, waarin in een marchiale stijl gewag wordt gemaakt van de prins te paard en het wapengekletter dat hierbij hoort.
Het stuk begint met een fanfare als inleiding.
De finale is een soort reprise: een virtuoos spelend orkest laat het fanfaredeel terugkomen. Hier tegenin zingt het koor de nieuw gecomponeerde melodie, waarna het orkest majesteitelijk afsluit met de cadens die weer is gebaseerd op de oude melodie. Zo worden traditie en nieuwe initiatieven muzikaal verbeeld en verenigd.
BEKIJK Whilhelmus cantate
CD Whilhelmus Cantate
De uitvoerenden op deze cd zijn Het Mannenkoor “Halleluja” olv Bert Moll, het “Groot Nationaal Strijkorkest”, Harry Hamer orgel, Johan Bredewout piano, Barend Willtjer, tenor en Henk Brouwer, bariton
De cd is getiteld: “Mijn Schild ende betrouwen” bestelnummer : BMM 1304
De opname is gemaakt door Wim de Penning (Wipesoft)