Oratorium “GOD MET ONS”

Voorwoord bij Oratorium  God met ons”

Het oratorium “God met ons” is geschreven in opdracht van Jong Gemengd koor Immanuel uit Urk, ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het koor in 2021. De muziek is geschreven door Johan Bredewout en de teksten door Hans de Ruiter.

Naast de nieuw gecomponeerde muziek zitten er ook bewerkingen in van
bestaande melodieën te weten psalm 87 en “God is getrouw”
Het bevat een aantal mooie, goed in het gehoor liggende melodieën en
en is vrij eenvoudig in te studeren. Ideaal voor een koorconcert en bij uitstek geschikt voor een jubileumconcert van uw koor!

Tekst van het slotdeel:

Laat ons samen zingen de lof van onze God

Danken voor de klanken van muziek, onze stem.
Samen mogen zingen, Hem prijzen telkens weer;
Samen vrolijk zingen voor onze Heer

Laat ons samen zingen, de lof van onze Heer.
Danken voor de klanken van muziek, onze stem.
Samen vrolijk zingen, Hem prijzen met één stem
Altijd samen zingen tot eer van Hem.

Immanuel, God met ons. 

Voorwoord van Hans de Ruiter:

“De naam Immanuel (God met ons) deed me denken aan mijn moeder: We hadden een groot gezin (12 kinderen) en iedere zondagmiddag vertelde zij aan de jongsten een verhaal uit de Bijbel. Wij genoten daar erg van. Bijzonder daarbij was dat ze ieder verhaal begon bij Adam en Eva in het paradijs. Dat vonden wij als kinderen wel eens wat saai, maar zij volhardde daarin. Altijd weer, te beginnen in het paradijs, ging ze in vogelvlucht langs alle belangrijke momenten in de Bijbel waar Gods trouw aan Zijn verbond met de mens zichtbaar werd. Steeds weer liet ze ons zien hoe de Heere God, ondanks alles wat de mensen deden (misdeden), de mensen weer liefdevol  opzocht en trouw bleef aan Zijn beloften. Zo leerden wij de Gouden draad van Gods liefde herkennen in de Bijbel verhalen. In dit oratorium willen ook wij graag dit spoor volgen. We zien hoe God in het paradijs Adam en Eva opzocht in de avondkoelte. Hoe Hij zelf de deur van de ark sloot die Noach en zijn familie veilig over de watervloed bracht. We horen van de wolkkolom, de tempel in Jeruzalem, de woorden van de profeten. Ieder verhaal brengt ons dichter bij de hoogste nabijheid van God in de komst van Zijn Zoon, Jezus Christus, onder ons mensen. Die Gouden draad geeft aan ieder verhaal in de Bijbel een diepere betekenis en brengt God, naar wij hopen, ook dichter bij ieder van ons persoonlijk.”

 Het oratorium is geschreven voor gemengd koor (SATB), piano/orgelbegeleiding en orkest.

album-art

God met ons
00:00