Kerstoratorium “Een nieuw begin”

Het Kerstoratorium “Een Nieuw Begin” werd geschreven door Johan Bredewout en voltooid in 2002. Het werk werd geschreven voor koor (mannenkoor en gemengd koor) en begeleiding. Johan, inmiddels een bekende componist in de koorwereld, heeft een zeer eigen stijl ontwikkeld die voor velen herkenbaar is.
Het ca. 35 minuten durende werk bestaat uit 19 delen die ook afzonderlijk uitvoerbaar zijn. Er zijn 11 koordelen, 1 instrumentaal- en 7 tekstdelen die door een spreker gelezen kunnen worden.
Het werk is over het algemeen vrij eenvoudig in te studeren.

“Een Nieuw Begin” is integraal een mooi en dankbaar onderdeel in uw concertprogramma.
De volgende uitvoeringen zijn mogelijk:
Gemengd koor, Mannenkoor, Vrouwenkoor, Vrouwenkoor en Gemengd koor, Vrouwenkoor en Mannenkoor (gelijktijdig en in afwisseling), Gemengd koor, Mannenkoor en Vrouwenkoor (waarbij een aantal delen gelijktijdig gezongen kan worden).

Muziek

De beeldende teksten voor dit werk zijn geschreven door Hans de Ruiter, die ook de teksten van het nieuwe oratorium “Schepping” schreef. De muziek is evenals bij het oratorium “Schepping” oorspronkelijk. Wel zijn ook hier herkenbare elementen ingebouwd, zoals de melodie van “Yoy to the World en “Hoe zal ik u ontvangen”. 

Koordelen
Het oratorium “Een Nieuw Begin kent de volgende delen:
Troost nu mijn volk – Dochter van Sion – Zie de jonkvrouw – Hoe zal ik U ontvangen – De wereld licht verzonken – Het volk, dat in duisternis wandelt – Kind van toen – Ere zij God – Komt laat ons heengaan – Lof zij de Heer – Loof de Koning

Begeleiding
Naast de piano/orgel begeleiding, is er een versie voor klein ensemble van 11 instrumenten nl. viool, fluit, hobo, fagot, 2 trompetten, hoorn, 2 trombones, orgel en piano.

Inhoud
Het kerstoratorium “Een Nieuw Begin” handelt over het kerstverhaal met o.a. teksten uit Lucas en Jesaja. De meeste muziek is oorspronkelijk, maar er zijn ook twee bestaande koraalmelodieën in verwerkt, te weten “Hoe zal ik u ontvangen” en “Joy to the world”. De melodie van “Joy to the world” loopt als een rode draad door het gehele werk, steeds in een andere gedaante; soms in zijn geheel, maar vaak ook zijn het slechts enkele frasen uit de melodie die als muzikale bouwsteen fungeren in zowel een aantal koorgedeelten als in de begeleiding.
Er zijn in het werk enkele korte schriftgedeelten opgenomen; deze dienen voorgelezen te worden, in sommige gevallen met achtergrondbegeleiding.

CD
Van het oratorium “Een Nieuw Begin” is een CD verschenen. Deze integrale opname laat het oratorium horen met de volledige begeleiding. De CD is te bestellen bij PromusicPublishing voor de prijs € 14,50 excl. verzendkosten.