Johan Bredewout: 40 jaar Dirigent van Chr. Gem. Koor De Zeeklank te Vollenhove

Dit bijzondere jubileum zal worden gevierd met een feestelijk concert op zaterdag 13 april 2024 in de Grote kerk van Vollenhove, aanvang 20.00 uur. Mocht vorig jaar het honderdjarig bestaan van CGK De Zeeklank gevierd worden, dit jaar wacht weer een jubileum: Johan Bredewout is veertig jaar als dirigent aan dit koor verbonden.

Unieke Prestatie

Onafgebroken van 1984 tot 2024, een unieke prestatie! Dit jubileum hopen we te vieren met een bijzonder concert, waarvan het repertoire geheel de eigen keus is van de dirigent. Resultaat: een zeer gevarieerd programma en verrassend van samenstelling. Psalmen in velerlei verschijningsvormen, van traditioneel tot Taizé en Gregoriaans en als groot liefhebber van de Anglicaanse muziektraditie ontbreekt de Engelse koormuziek niet. Ook delen uit eigen werk zullen ten gehore worden gebracht.

Muzikale Ondersteuning

Muzikale ondersteuning wordt verleend door de bekende musici: Harm Hoeve orgel, Arjan en Edith Post trompet, Marjolein de Wit fluit, Evelyn Heuvelmans hobo, Jaap Kramer piano, Ab Weegenaar fagot en Hendrie Westra slagwerk.

Opleiding en Carrière

Johan Bredewout genoot zijn muzikale opleiding aan het conservatorium te Zwolle, behaalde in 1983 het diploma voor piano en rondde een jaar later zijn studie af met het diploma ‘Uitvoerend musicus’ (cum laude) voor orgel met een onderscheiding voor artistieke eigenschappen. Op 24-jarige leeftijd werd hij dirigent bij CGK De Zeeklank, zijn eerste koor.

Repertoire en Composities

Bevatte het repertoire aanvankelijk vooral traditionele geestelijke liederen, al gauw begon Johan met arrangeren en componeren. In nauwe samenwerking met tekstschrijver Hans de Ruiter kwamen meer oratoria tot stand, die resulteerden in vele uitvoeringen, talrijke Cd-opnames en werden ook geliefd zangrepertoire voor veel andere koren in Nederland.

Dirigent en Musicus

Johan is een veelgevraagd musicus overal in het land en werkt regelmatig mee aan radio- en tv-programma’s. Naast dirigent van De Zeeklank is Johan ook dirigent van de Christelijke mannenkoren van Emmeloord en Staphorst en van het Grote Kerkkoor in Apeldoorn. Dat betekent jaar in jaar uit vier avonden per week op pad om te repeteren.

Het Concertprogramma

Voor het samenstellen van dit concertprogramma kreeg Johan de vrije hand. Daarbij had hij een duidelijk doel voor ogen: liederen kiezen die hem aanspreken, met twee centrale thema’s: de psalmen in veel verschillende verschijningsvormen en de Engelse kerkmuziek.

Dankwoord

Vanaf deze plek wil ik jullie, koorleden, hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking, het mooie zingen, alle mooie uitvoeringen en voor de inspiratie die jullie me hebben gegeven geven,” aldus Johan Bredewout.

Voor meer informatie over het concert en het koor, bezoek onze website: www.zeeklank.nl.